De wereld rond op zonne-energie

De kracht van de zon wordt steeds vaker gebruikt om ons op duurzame wijze te voorzien van energie. Onlangs is het eerste vliegtuig dat volledig op zonne-energie werkt vertrokken voor een reis om de wereld, zonder ook maar één druppel benzine.

Het gebruik van zonne-energie heeft niet alleen impact op het milieu, ook de maatschappij en economie hebben baat bij deze milieuvriendelijke manier van stroomopwekken. Tegenwoordig kan ongeveer 15 tot 22 procent aan zonlicht worden omgezet naar bruikbare energie. Download hieronder het Zonnepanelen voor Dummies boek voor meer informatie.

zonnepanelen-banner

Kosten en baten

Het ‘Solar Impulse 2’-project is een groot en impactvol project, maar ook voor kleinere bedrijven liggen er kansen op het gebied van zonne-energie. Zo schreven we reeds over de kansen die zonne-energie ondernemingen biedt.

Door een speciale subsidieregeling en een lagere energierekening bespaar je bijvoorbeeld direct geld. Daarnaast kun je, als ondernemer, de betaalde btw op de aanschaf en montage terug vragen. Sinds we steeds meer MVO ondernemingen zien, is het ook niet vreemd dat steeds meer ondernemingen zonnepanelen aanschaffen.

Achieving the impossible

De Technische Universiteit van Lausanne houdt zich al sinds 2003 bezig met het ontwikkelen van een vliegtuig op zonne-energie. Na verschillende testvluchten is de Solar Impulse 2 op 9 maart in Abu Dhabi begonnen aan zijn reis om de wereld. Twaalf uur later werd de eerste tussenstop gemaakt in Oman. “When I crossed boundaries between the UAE and Oman it was a hazy day”, vertelt piloot André Borschberg “You could see the mountains of Oman coming up and it was so beautiful”. Borschberg bemand samen met co-piloot Bertrand Piccard het toestel. Op dit moment maakt de Solar Impulse 2 de oversteek van de Stille Oceaan met als bestemming het Amerikaanse staat Hawaii.

“We want to try to encourage people that renewable energy and clean technology can achieve the impossible”, vertelt Piccard

Het onmogelijke lijkt inderdaad bereikt. Waar een benzine motor een efficiëntie heeft van 27%, is de motor van de Solar Impulse 2 voor maar liefst 97% efficiënt.

zonne-energie

Investeren in de zon

Als je je afvraagt wat zonnepanelen voor jouw onderneming kan betekenen, kun je hieronder gratis het boek ‘Zonnepanelen voor Dummies’ aanvragen aangeboden door Eneco. Hier vind je alle informatie over de huidige en toekomstige ontwikkelingen in de zonnestroommarkt en hoeveel je kunt besparen door gebruik te maken van duurzame energie.