Denk klein. Denk praktisch. Start met MVO.

Voor iedereen die denkt dat maatschappelijk verantwoord ondernemen een taak is die uitsluitend is weggelegd voor grote ondernemingen: think again. En vooral: think small. Juist een eenpitter kan vandaag nog eenvoudig beginnen met het doorvoeren van MVO-beslissingen, omdat hij of zij niet hoeft te overleggen met andere collega’s of leidinggevenden, en niet eerst het beleid hier strategisch op aan hoeft te passen. De essentie van MVO ligt beslagen in een stukje bewustwording van reguliere procedures of werkwijzen en deze vanuit een andere invalshoek te bekijken.

people planet profit

De drie duurzame P’s

MVO is opgebouwd rondom drie P’s:  People, Planet en Profit. Je kunt met simpele handelingen vandaag nog je eerste stappen van het MVO-pad zetten. Kijk mee:

People

Kleding-keurmerk-Fair-Wear-300x300Deze P heeft alles te maken met mensen; met personeel wanneer daar sprake van is, maar ook met de fatsoenlijke behandeling van mensen in het algemeen in onze maatschappij. Dit vergt een kritische blik van de ondernemer op de gehele toeleveringsketen, dus ook of er geen mensenrechten worden geschonden of kinderarbeid plaatsvindt in het land van herkomst van de door jou geïmporteerde goederen of grondstoffen. Ook kun je hierbij denken aan het steunen van goede doelen of maatschappelijk verantwoorde initiatieven. Kortom, laat je verantwoordelijkheidsbesef zien en vooral spreken ten opzichte van je medemens.

Planet

Hieronder vallen alle energiezuinige beslissingen die je maakt binnen je onderneming, bijvoorbeeld je facturen alleen nog digitaal versturen en opvragen, een energiezuinige bedrijfsauto kiezen, je pakketjes uitsluitend nog via een fietskoerier laten afleveren, vaker gebruikmaken van het openbaar vervoer in plaats van de auto. En bekijk ook uw kantoorinrichting eens kritisch met het oog op energiezuinige verlichting en verwarming.

Profit

Dit zijn alle beslissingen die in het voordeel uitvallen van je bedrijf en daarmee dus economisch zijn. Uiteindelijk is MVO een streven voor de lange termijn en moet deze zienswijze vergroeien met alle procedures die binnen een bedrijf gelden. Het economisch voordeel van kleine energiezuinige beslissingen voor je bedrijf zijn duidelijk en eenvoudig te behalen. Een minder zichtbaar, maar op de lange termijn niet minder belangrijk feit, is dat je door maatschappelijk verantwoord te ondernemen, betrouwbaarheid en eerlijkheid uitstraalt en blijk geeft van een grote verantwoordelijkheidszin. Hiermee heb je dus direct de meest oprechte en meest voordelige manier van reclame maken in handen.

In deze lijst kom je ongetwijfeld nog veel meer tips tegen waardoor je vandaag nog als maatschappelijk verantwoord ondernemer aan de slag kunt!