Ergste beurscrash in China sinds de crisis

Chinese aandelenmarkten kenden de afgelopen weken hun zwaarste crash sinds de financiële crisis in 2008. Na een gemiddelde daling van 32% nam de Chinese staat het heft in eigen handen. 1600 beursgenoteerde bedrijven – de helft van alle beursgenoteerde bedrijven in China – werden simpelweg bevroren. Er kon niet meer in worden gehandeld.

De reden

De oorzaak kan worden gevonden in het massaal instappen van een grote groep particuliere beleggers. Met de toename in welvaart in China wisten ook gewone gezinnen de beurs te vinden. Kennis van zaken bleef echter vaak uit. Het afgelopen jaar droegen zij werkelijk het geld naar de beurs toe, terwijl de economische groei en bedrijfswinsten matig bleven. Op 12 juni 2015 ging het fout, waarna de Shanghai Composite index ongeveer 30% van zijn waarde verloor. De kleinere Shenzhen Composite daalde met ongeveer 40%.chinese-stocks

Herstel door maatregelen

Ongeveer de helft van alle beursgenoteerde bedrijven trokken de handel in aandelen in op 08 juli 2015. De 600 bedrijven die donderdag 09 juli wel verhandeld werden zagen weer een flinke stijging. Vrijdag 10 juli kwam er bij de Shanghai Composite wederom 4,5% bij.

Dat betekent niet dat de crisis voorbij is. Beleggers blijven nerveus. Daarom heeft de Chinese overheid kaderleden van bedrijven verboden om aandelen te verkopen. Ook worden er geen nieuwe bedrijven meer geaccepteerd op de beurs. De centrale bank heeft daarnaast de rente tot een laagterecord gebracht en een grootschalig onderzoek naar illegale short selling is gelanceerd.

boersencrash-china

Betekenis voor het westen

Buitenlanders bezitten slechts 1,5% aan Chinese aandelen maar economen zijn toch bezorgd. De miljarden die de afgelopen weken verloren zijn gegaan worden uiteindelijk terug gezien in de consumentenbestedingen en dat voorspelt niet veel goeds. De Chinese overheid heeft tot nu toe de schade redelijk beperkt weten te houden door drastische maatregelen te treffen. Of dat uiteindelijk genoeg is geweest zal nog moeten blijken.