Hoeveel kost een echtscheiding?

hoeveel kost een scheidingHet is een kostenpost waar de meesten van ons geen rekening mee houden: een echtscheiding. Toch gaan de bedragen die hiermee gepaard gaan je niet in de koude kleren zitten. Want hoe duur is een echtscheiding nu eigenlijk?

Kosten echtscheiding

De kosten van een echtscheiding zitten vooral in het geld dat je uitgeeft aan een advocaat. Een advocaat vraagt gemiddeld bijna €200 per uur, en met een uurtje of 15 werk kom je dan al snel aan de €3000. Als je samen een advocaat neemt ben je dus de helft hiervan per persoon kwijt, maar als je ieder een eigen advocaat nodig hebt betaal je het volle bedrag alleen. Het kan daarom verstandig zijn om vooraf een vaste prijs af te spreken dat onder dit gemiddelde ligt. Bovendien kun je kijken of je je advocaat wel voor al deze uren nodig hebt: zorg ervoor dat je je advocaat niet gebruikt als therapeut of bemiddelaar, maar alleen om je belangen te behartigen, en houd daarbij de gesprekkenmet je gesprekken kort en krachtig.

Bovenop deze kosten van een advocaat komt het bedrag dat je aan de rechtbank kwijt bent (€200), en de eventuele kosten van een notaris, accountant, therapeut of bemiddelaar.

Scheiden zonder advocaat

scheiden rechterOmdat de advocaat veruit de grootste kostenpost is tijdens een scheiding, kun je hier ook het meeste geld op besparen. We stelden hierboven al voor dat je er het beste voor kunt zorgen dat je je advocaat zo min mogelijk nodig hebt, maar nóg voordeliger is het natuurlijk  als je je advocaat helemaal niet nodig hebt. Als je het met je partner overal over eens bent en geen minderjarige kinderen hebt, kan dat. Je kunt dan scheiden zonder advocaat door samen op het gemeentehuis een scheiding aan te vragen.

Bij een scheiding zonder advocaat moet je het als koppel over alle afspraken eens zijn, zoals de verdeling van de bezittingen, de schulden en het pensioen. Zijn jullie het niet met elkaar eens? Dan kunnen jullie eerst de hulp inschakelen van een professionele bemiddelaar of mediator alvorens alsnog naar een advocaat te stappen.