Jong leidinggeven, de do’s en dont’s

Vroeger was het ondenkbaar, maar tegenwoordig komt het steeds vaker voor: iemand is net in de twintig en heeft al een stevige leidinggevende managementfunctie. Wat moet je als jong leidinggevende vooral wel en niet doen?

Onlangs werd de 26-jarige Mike Out door IT Magazine Computerworld uitgeroepen tot IT Manager van het jaar. Out is werkzaam bij GUIDION Computerhulp & ICT en zegt zelf met goed communiceren en een flinke dosis kennis een heel eind te komen. Leidinggeven aan oudere mensen is volgens hem dan prima te doen. Hij bewijst hiermee dat een jonge leeftijd niet langer een belemmering hoeft te zijn voor een managementfunctie. Hieronder staan nog een aantal tips waar je als jonge manager rekening mee moet houden.

Ken je functie

Weet goed dat je nu manager bent, neem afstand van je eerdere werkzaamheden. Veel startende managers hebben de neiging vaak nog op de stoel van uitvoerder te gaan zitten. Je weet hoe het werkt en denkt dat het daarom sneller uitgevoerd kan worden. Doe dit vooral niet, het zal al snel tot frustratie en irritatie leiden bij je team.

Praat met je mensen

Maak direct duidelijk wat je doelen zijn en wat je van je mensen verwacht. Laat je collega’s weten wat je wilt, hoe je de samenwerking voor je ziet en wat je van hen verwacht.

Loop jezelf niet voorbij

Als je zo jong al een managementfunctie hebt, ben je ongetwijfeld een harde werker. Pas op dat je jezelf niet voorbij loopt en te veel hooi op je vork neemt.

Fouten maken mag

Je gaat als jonge manager zeker fouten maken. Niet in paniek raken, dit kan en mag gebeuren. Met deze ervaring wordt je ongetwijfeld een betere manager.

Houd afstand

Realiseer dat je ‘boven’ je team staat. Vriendschappen kunnen besluiten bemoeilijken, zeker als je impopulaire maatregelen moet nemen.

Na een aantal jaren kun je ervoor kiezen om specifiek een management opleiding te volgen. Het is dan goed om met andere managers ervaringen te kunnen uitwisselen. Zo kun je ook zien wat oudere en meer ervaren managers anders doen dan jij. Daar wordt je nooit slechter van. Ook worden bovenstaande do’s en don’ts vaak uitgebreid behandeld in deze cursussen.