Wat betekent ‘in gemeenschap van goederen’?

gemeenschap-van-goederen

Als je in het huwelijksbootje stapt zonder vooraf huwelijkse voorwaarden op te stellen, dan trouw je automatisch in gemeenschap van goederen. Maar wat houdt dit tegenwoordig eigenlijk in?

Een huwelijk in gemeenschap van goederen

Zowel huwelijkse voorwaarden als het gemeenschap van goederen is eigenlijk pas echt belangrijk als jullie besluiten te gaan scheiden. Bij een scheiding bepaalt de regeling namelijk hoe alles verdeeld wordt. Onder de verdelen zaken vallen niet alleen materiële bezittingen en spaargeld, maar óók de schulden die jullie opgebouwd hebben. Wil je dit apart houden, en vooraf bepalen wie wat krijgt? Dan stel je huwelijkse voorwaarden op bij de notaris. Wil je alles evenredig samen verdelen? Dan trouw je in gemeenschap van goederen.

Niet alle goederen en schulden vallen onder de gemeenschap van goederen. Zo kan een schenking of erfenis binnen je eigen vermogen vallen. Contacteer een notaris voor meer informatie in jullie specifieke situatie.

Recente veranderingen in gemeenschap van goederen

Maar, als het aan de VVD, de PvdA en D66 ligt, wordt het uitgangspunt van de gemeenschap van goederen aangepast. Zo zou de regeling beperkt worden tot dat wat beide echtgenoten tijdens en door hun huwelijk door hun inspanning inbrengen, waardoor bezittingen en schulden van vóór het huwelijk niet automatisch verdeeld worden over beide partners. Volgens de partijen komt het momenteel voor dat een partner niet op de hoogte is van een eerdere schuld van de echtgenoot, waardoor een scheiding nog een vervelend staartje krijgt. Met het nieuwe initiatiefvoorstel zouden deze verrassingen beperkt blijven.

Het is nog niet zeker of het wetsvoorstel erdoorheen komt. De Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) heeft in ieder geval in een brief aan de betrokken partijen laten weten dat zij denkt dat het voorstel breder onderbouwd zou moeten worden.