Welke soorten beleggingen zijn er? 

U heeft ervoor gekozen om te beginnen met beleggen. Nu komt er een boel informatie op u af en ziet u door de bomen het bos niet meer. Laten wij vooraan beginnen en de meest populaire vormen van beleggen aan u voorstellen.

Aandelen

De meest bekende vorm is het beleggen in aandelen. Hiervoor kiest u om een aandeel van een bedrijf of merk te kopen en wordt u er (tot op een bepaald niveau) mede-eigenaar van. Wanneer het bedrijf winst maakt, dan wordt uw gemaakte beleggingen ook meer waard. Wanneer de koers is gestegen en u ervoor kiest om uw aandeel weer te verkopen dan verkoopt u dit met winst. Vanzelfsprekend kan dit ook de andere kant op werken en uw beleggingen minder waard worden.

Obligaties

Wanneer er gesproken wordt over het beleggen in obligaties dan leent u uw geld aan een overheid of onderneming. Als obligatiehouder ontvangt u rente over het door u vrijgegeven bedrag voor de lening. U kunt een obligatie zien als een schuldbewijs dat de overheid of onderneming aan u heeft uitgegeven. Vaak gaat dit om grotere bedragen en lijkt het niet toegankelijk voor de 'normale burger'. Als oplossing worden deze gevraagde leningen in stukjes opgesplitst en kunt u uw stuk van de lening online of op de beurzen aanbieden.

Beleggingsfondsen

Wanneer u belegt in beleggingsfondsen dan belegt u niet in één bepaald bedrijf of merk maar juist in duizenden kleinere investeringen. Doordat er een minder grote som gevraagd wordt voor het beleggen in fondsen, is dit een erg populaire vorm voor de particuliere belegger. Daarnaast wordt uw investering uit handen genomen en wordt dit beheerd door een ander. 

Futures (Long en Short)

Een nieuwe vorm van beleggen anno 2020. Hier heeft u de mogelijkheid om te investeren in verschillende grondstoffen. Denk hierbij aan koffie, olie, goud en valuta. Futures zijn investeringen die worden gemeten in punten. Wanneer een product een waardeverandering ervaart dan verliest of behaald u punten. Per punt stijgt of daalt uw belegging.

Hier kunt u kiezen voor Future Long of Future Short. Met Future Long geeft u aan te geloven in de groei van het product en stijgt uw belegging naar waar het product meer waard wordt. Kiest u voor de Future Short dan stijgt uw belegging juist wanneer het product minder waard wordt. 

Naast de hierboven benoemde voorbeelden zijn er nog genoeg andere mogelijkheden om in stappen in de wereld van beleggen. Neem deze alle goed door en kies de meest passende vorm van beleggen.