Beleggen in aandelen

Wat zijn aandelen nou precies? Aandelen zijn delen eigendom van een bedrijf. Als belegger in aandelen investeert u dus in kleine stukken eigendom van een bedrijf waardoor u mede-eigenaar wordt van het bedrijf. Hierdoor krijgt u als koper van een 'stukje eigendom' ook een aantal rechten bij een bedrijf. In het kort, aandelen zijn eigendomsbewijzen. 

Maar biedt ieder bedrijf aandelen aan? Nee, bij ieder bedrijf kan dit anders zijn. Een bedrijf kan een hele duidelijke eigendom hebben, namelijk wanneer de directeur de enige aandeelhouder is. Maar daar tegenover staat dat er bedrijven zijn die het eigendom verspreid hebben door een x aantal aandelen voor verkoop aan te bieden. Hierdoor is de oprichter of directeur niet meer de enige eigenaar. Een belangrijk punt wat zeker benoemd moet worden is dat u als aandeelhouder niet aansprakelijk bent voor schulden. Daarnaast kan het wel zijn dat u als aandeelhouder een stem krijgt bij bepaalde bedrijfsbeslissingen. 

Aandelenkoersen

Wat is een koers? Dit staat voor de prijs voor het aanschaffen van een 'stukje eigendom' in een bedrijf, daarnaast is een koers altijd fluctuerend. Het kan van moment op moment voorkomen dat de prijs namelijk veranderd. Wanneer een bedrijf goed presteert dan worden aandelen meer waard maar daalt wanneer het minder presteert. 

De koers komt tot stand wanneer een bedrijf de beurs opgaat, dit proces wordt ook wel IPO genoemd, dit staat voor Initial Public Offering. Tijdens de IPO wordt er gekeken naar het vraag en aanbod met betrekking tot de aandelen van het bedrijf. Een bookrunner zal dan de prijzen vaststellen. 

Aandelen advies

Er zijn talloze websites die adviezen verlenen over de huidige situatie van aandelen. Maar kunt u hier blind op aan? Klopt de gegeven informatie? Een advies blijft altijd een advies en wordt gezien als aanbeveling. Wanneer u kiest om te beleggen in een aandeel naar aanleiding van een advies dat u online gevolgd heeft, dan is dit geheel op eigen risico. Wel kunt u een beleggingsadviseur bemiddelen om u te voorzien van informatie en alsnog blijft u volledig zelf verantwoordelijk voor de genomen beslissingen. Een adviseur kan u helpen bij:

  • Het uitstippelen van uw beleggingsdoel.
  • Maakt duidelijk welke risico's bij bepaalde keuzes komen kijken.
  • Adviseert/informeert u over veranderingen in de markt.
  • Adviseert u over de verdeling van uw beleggingsportefeuille
  • Adviseert/informeert u over beleggingsproducten.