Wat is beleggen?

Het investeren van uw geld met de verwachting dat de gemaakte investering van waarde gaat toenemen in de toekomst. Beleggen wordt vaak gedaan in vastgoed of aandelen. Tijdens dit proces bent u ervan op de hoogte dat de investering natuurlijk ook minder waard kan worden en dat er altijd risico's aanwezig zijn. Doordat het risico bestaat dat de gemaakte investering qua waarde kan afnemen, wordt u altijd aangeraden om uw geld te verspreiden over verschillende klanten.

Hoe werkt beleggen?

Tegenwoordig gaat het beleggen van uw geld volledig digitaal. Vroeger werden de beurzen gebruikt als 'meeting-point' voor handelaren om in contact te komen en om deals te sluiten. Maar vandaag de dag heeft u de mogelijkheid om dit vanaf uw bureaustoel thuis, allemaal te regelen. Het is met verschillende tools dan ook zo vereenvoudigd dat u met een aantal klikken en een paar seconden een aandeel verkocht of gekocht hebt. Tegenwoordig wordt er veel in aandelen van bedrijven geïnvesteerd. Dit gaat gepaard met een goede reden, namelijk dat u mede-eigenaar wordt van het bedrijf. Als aandeelhouder profiteert u dus ook van het behaalde succes van desbetreffende organisatie. Natuurlijk komen hier ook risico's bij kijken, een onderneming kan namelijk ook mindere tijden ervaren waardoor de gemaakte investeringen minder waard worden.

Verschillende beleggingsvormen

Naast dat er verschillende beleggingsvormen zijn waarin u uw geld kunt beleggen, zijn er ook verschillende type beleggers. Namelijk de krotetermijn- en langetermijnbeleggers. De naam spreekt echter voor zich. De kortetermijnbeleggers zijn uit op snelle winst, het kopen en verkopen van aandelen binnen enkele dagen, uren of soms in zelfs minuten. Bij dit type beleggers is er geen tot weinig interesse in het bedrijf.

De langetermijnbeleggers gaan net wat anders te werk. Zij gaan, voordat er een investering gemaakt wordt, intensief op onderzoek. Hier kunnen de aandelen jaren bij een en dezelfde investeerder in handen blijven. De langetermijnbeleggers ervaren een minder risicovolle manier van beleggen dan de kortetermijnbeleggers. Minder risico staat dan ook gelijk aan uiteindelijk minder winst. Toch hebben meerdere investeerders meer geloof in het investeren op lange termijn. Dit wordt vaak onderbouwt door de historische cijfers.