Beleggen in vastgoed

U hoort dit steeds vaker voorbij komen met de daarbij behorende verhalen dat individuen een passief inkomen hebben opgebouwd en nu financieel onafhankelijk zijn. Het idee dat werken niet meer moet maar dat u zelf bepaald of u gaat werken vandaag, klinkt voor vele als muziek in de oren. Maar wat betekent beleggen in vastgoed eigenlijk? 

Dit is het investeren van uw geld in grond en in de bijbehorende bebouwingen dat op dat stuk grond staat. Het doel van de investering is natuurlijk om een hoger rendement uit uw investering te halen dan dat u erin gestopt heeft. Het rendement staat voor de verhouding tussen inleg en de opbrengst, dit wordt vaak weergegeven in percentages. 

Hoe kunt u beleggen in vastgoed?

Vele denken dat als particulier beleggen in vastgoed bijna onmogelijk tot onmogelijk is doordat de meeste denken dat u zelf al in bezit moet zijn van veel geld. Dit valt echter mee, doordat  er meerdere organisaties zijn die een beleggingshypotheek aanbieden. Een beleggingshypotheek kan bij beleggingshypotheekverstrekkers tot 80% van de taxatiewaarde zijn van het pand. U dient dus bijna altijd zelf geld te moeten investeren, maar vaak een niet zo hoog bedrag als dat de meeste verwachten. 

Helaas brengt ook het beleggen in vastgoed risico's met zich mee. U dient namelijk goed te onderzoeken waar en waarin u gaat beleggen. Denk hierbij aan de staat van het pand, de locatie en voorzieningen ervan en de buurt. Staat dit pand bijvoorbeeld in de buurt van scholen, supermarkten of winkel centra dan is dit vaak al een goed teken. De vraag is hoger naar panden met dit eromheen en hierdoor wordt er eerder een huurder gevonden. Wanneer u dit ondervonden heeft en een keuze heeft gemaakt, dient u opzoek te gaan naar een bank die jou een beleggingshypotheek wilt verstrekken. Ga nooit akkoord met het eerste aanbod en schrik niet wanneer u wordt afgewezen. Iedere bank handelt anders en ook worden er andere hypotheek gehanteerd. Vaak wordt er vanuit de bank om de volgende cijfers gevraagd:

  • Het aantal jaren in loondienst
  • Uw salaris stroken
  • Indien u belegt vanuit een bedrijf, dan willen zij de jaarcijfers ervan zien
  • Als Zzp'er, de boekhouding van afgelopen jaren

Het belangrijkste is dat u er altijd voor zorgt dat het pand verhuurd is. Is het pand namelijk leegstaand, dan zijn de huurkosten voor eigen rekening.