Risico's beleggen beperken

Niemand kan er omheen, beleggen brengt risico's met zich mee. Het is namelijk mogelijk dat u uw inleg of een deel hiervan verliest of dat het minder waard wordt. Hier leggen wij u uit welke risico's beleggen met zich meebrengt en hoe u dit kunt beperken.

Goede voorbereiding

Een goed begin is het halve werk. Het is namelijk van groot belang dat u goed ingelezen bent voordat u begint met beleggen. 

- Beleg niet met geld wat u NIET kunt missen, alleen met geld wat u over heeft. 
- Bedenk voor welke periode u wilt beleggen en pas uw plan hierop aan.
- Begin met gespreid beleggen.
- Ben altijd bewust van de risico's en ga niet mee in de waan van de dag. 

Welke risico's neemt beleggen met zich mee? De algemene risico's zijn:

  • Marktrisico
  • Koersrisico
  • Concentratierisico.

Marktrisico

Dit betekent dat er altijd een ongecontroleerde flow is van de markt. De markt kan namelijk stijgen of dalen afhankelijk van wisselende stemmingen bij beleggers, ook wel volatiliteit genoemd. De markt is hier extreem gevoelig voor. De koersen van uw beleggingen kunnen flink stijgen naar aanleiding van een positieve stemming, maar ook flink dalen na een negatieve stemming.

Koersrisico

Dit risico staat voor de kans dat uw belegging minder waard wordt. De koers staat voor een prijs van een beleggingsproduct. Dit risico is dus verschillend bij iedere belegging en is daarnaast afhankelijk van:

  • Vraag en aanbod.
  • Net zoals in het kopje 'marktrisico', speelt hier het risico van de wisselende stemmingen ook mee.
  • De resultaten van de belegging.

Concentratierisico

Heeft u uw belegging NIET verspreid en heeft u ervoor gekozen om één of enkele beleggingen te maken? Dan wordt er gesproken van een concentratierisico. Gaat het minder met de gemaakte beleggingen, dan is uw opvangnet vaak niet capabel om dit verlies op te vangen. U kunt dit risico verkleinen door verspreid te beleggen.

Naast de bovenstaande risico's zijn er nog overige risico's die komen kijken bij het beleggen. Een voorbeeld hiervan is het risico van onvoorziene situaties. Denk bijvoorbeeld aan grote branden, terroristische aanslagen of een verandering in de wetgeving. Hier kunt u vaak niets aan doen noch aan zien komen toch kan dit een enorm grote impact hebben op de beweging van uw koers(en).