Beleggen in obligaties

Starten met beleggen? Uw geld investeren kan op verschillende manieren. Zo kunt u kiezen om te beleggen in obligaties. Obligaties worden vaak verward met aandelen, maar zijn andere effecten. Wij leggen u meer uit over obligaties en het verschil met aandelen.

Wat zijn obligaties?

Dit zijn verhandelbare schuldbewijzen voor een lening die zijn aangegaan door een onderneming, een overheid of een instelling. Wanneer een bedrijf een investering wilt maken en daar geld voor nodig heeft dan kunnen zij dit geld bemachtigen door een obligatielening. Over het geld dat u uitleent ontvangt u zogenaamde couponrente. De obligaties zijn verhandelbaar op de beurs en worden gezien als een relatief 'veilige' belegging. In tegenstelling tegen aandelen ontvangt u ieder jaar rente over door uw couponrente. 

De twee meest populaire obligatievormen zijn de staatsobligaties en de bedrijfsobligaties. Daarnaast zijn er nog 3 verschillende vormen namelijk de High Yield obligaties, Emerging Market Debt en de Asset Backed Securities. Iedere vorm heeft andere speelinstructies en wordt door apart beïnvloedt door verschillende factoren.

Wat is een aandeel?

Een aandeel is een verhandelbaar 'stukje eigendom' van een bedrijf. U bent in bezit van een bewijs dat u een stuk eigendom van het bedrijf gekocht hebt. Wanneer u een aandeel gekocht heeft, dan bent u in feite een mede-eigenaar van het bedrijf. Het risico bij aandelen is dat wanneer de onderneming minder presteert of failliet gaat, uw aandelen hetzelfde effect hebben. Wanneer u dit omkeert, dan worden uw aandelen juist meer waard. 

Veilige obligaties met hoog rendement

Dit klinkt bij vele als muziek in de oren. Toch is het in de werkelijkheid niet zo. Er zijn talloze organisaties die het woord 'veilig' gebruiken, let op! Het beleggen van uw geld is nooit gegarandeerd met winst en u kunt uw inzet verliezen. Met dit in uw achterhoofd, kunt u op zoek naar veiligere obligaties. Wanneer u ervoor kiest om een staatsobligatie aan de Nederlandse staat te bieden, dan kunnen zij zich onmogelijk permitteren om verplichtingen niet na te komen. Wanneer u ervoor kiest voor een staat in een derde wereld land dan zakt de zekerheid van de betrouwbaarheid. Doordat het beleggen in obligaties vaak gaat over grote sommen geld, is dit een niet zo populaire beleggingsvorm onder de particulieren. Toch is de obligatiemarkt wereldwijd de grootste beleggingsvorm. Dit door de hoge zekerheid van terugbetalingen en inkomsten.